-- BİLİNMEYEN BİLİM

Hipersonik Ses | Lazer Ses

HİPERSONİK SES / LAZER SES

“Hyper Sonic Sound (HSS)”

Sadece kendisinin duyduğu sese yanıt verdi adam.

“Evet elbette yapacağım. Her zaman sözümü tutmadım mı? Lütfen beni bırakmayın. Terketmeyin.”
Hemen yanındaki bankta oturan kadın adamın dua ettiğini düşünüyordu.

Oysa genç adam emirlerini alan bir gizli servis elemanıydı.Ses üzerinde düşündükçe efsanelerin Echo adıyla andığı mitolojik yankı canlısını hatırlarım. Herkesin bir öyküsü vardır değil mi? Kimileri güzel bir öykü yakarlar yaşamlarıyla. Kimileriyse sessizce gelip gitmeye razı olmazlar dünyadan. İşte Elwood (Woody) Norris’te bu ilginç adamlardan biri. Ülkemizde pek tanınmayan Amerikalı dehalardan. İcat ettiği cihazlar bir yana, oldukça hoşsohbet ve pazarlama yeteneği güçlü, yani bildiğimiz kayıp dünyalarında yaşayan mucitlerden çok farklı.Bizi ilgilendiren buluşundan başlayalım. Biraz dikkat eden herkes sesin her yöne yayılan dairesel dalgalı bir yapı olduğunu anlamıştır. Sesin oluşması için bir ortam olmalı ve o ortam serbestçe titreyebilmelidir. Bu serbest ortam çoğunlukla hava, su ve katı maddelerdir. Ses kaynağı ortamı dalgalandırır. Dalgalar işiten organca – bizim için kulak böceklerde anten vs.- algılanır. Ve anlamlı bir mesaja beyin tarafından dönüştürülür. Buraya kadar bildiğimiz şeyler. Ancak iş sadece tek yönde ilerleyen lazer benzeri bir sesi tanımlamaya geldiğinde kafamız karışıyor. Bu öyle bir ses ki hedef aldığınız nokta dışında duyulmuyor. Pek çok proje gibi önce askeri alanda ilgi görüyor. Zaman geçtikçe ne kadar ticari potansiyele sahip bir proje olduğu ortaya çıkıyor.

Kullanım alanları; Bir müze düşünün, sadece önüne geldiğinizde o resmi, eseri anlatan bir ses duyuyorsunuz. Bir adım gerisi sessizlik. Sonra yandaki eser ve yine sadece siz işitiyorsunuz. Bir araba düşünün, her koltuktaki yolcu farklı bir müziği dinleyebiliyor. Gerçekten daha şimdiden pek çok kullanım alanı tanımlanmış durumda. Ev sinema sistemleri, bir discoda bir çok müzik dinleme imkanı, düşmanı -sadece düşmanı- bir anda bayıltan sonik silahlar, bir caddeyi ayağa kaldırmadan sadece trafikteki arabaları uyaran ambulans sirenleri, bir konferansta her katılımcının kulaklık takmadan kendi dilinde yapılan tercümeyle duyması, bir spor müsabakasında antranörün rakiplerin duyamayacağı bir taktiği oyuncusuna anlatabilmesi, sadece müşterinin duyduğu ATM bilgileri vb.

“Bu fikri FM Radyodan çaldım. Düşünün ülkede sadece 100 FM kanalı var. Ama 50 bin istasyon olabiliyor. Aynı frekanslar üstüste ve üstüste kullanılıyor tüm ülkede. Sadece biri diğerini uzakta tutuyor. Bir FM istasyonunu kaybederken aynı frekanstaki diğerine doğru yaklaşıyorsunuz. Güçlü olan zayıfın üstünde yer alıyor. Bu Frekans Modulatör radyo sinyallerinin doğasında var. Biliyor musunuz? Ben onu icat etmedim. O vardı ve ben keşfettim. ve sahip çıktım. İcadın ne demek olduğunu bilirsiniz. Ben de birinden duymuştum, o kazayla gözlemektir…”

Elwood Woody Norris

Evet artık gelelim Hypersonic sound system diye adlandırılan HSS sistemine. Bu cihaz normal duyulabilir ses dalgaları kullanmıyor. Bu nedenle 1920’li yıllardan kalma ses sistemlerinin hoparlör, woofer, tweeter gibi cihazları şimdilik unutun. Cihaz duyulabilir sesi iki ultrasonik ses dalgasına çeviriyor. Hedefte birleşen dalgalar duyulabir ses dalgalarını tekrar oluşturuyor. Böyle söyleyince çok kolay gibi görünen işlem elbetteki kolay değil.Ordu iletişim gizliliğinda lazerde olduğu gibi birbirini gören iki dost gücün araya girenlerin duyamayacağı fakat alıcının cihazsız dinleyebileceği şekilde gemilerde deniyor. Ayrıca Pentagon için sonik silahlar üretiliyor. Öldürmeyen bir migren ağrısı gibi şok yapan silahlar.

Elwood Norris kişisel uçan araç yapımını da kafaya koymuş ve ödüller almış.

Bakalım sırada ne var? http://www.airscooter.com/

Dünyamızda ciddi anlamda değişiklik yapabilecek buluşlardan biri HSS üstelik dev hoparlörler yerine incecik görünümleri de cabası. Ama insan alışma süresince olabilecek kötü kullanımları da düşünmeden edemiyor. Gaipten gelen sesler duyup akıl sağlığını bozmak işten değil 🙂

Yorum Yazın

Yorum

Webmentions

  • HyperSonic Ses | Lazer Ses - Süleyman Sönmez

    […] Devamını okumak için Mihrace.Net’teki makaleme buyrun. […]